Probeer eens een Inboard Motor

Inboard motor

De meeste kleine boten in Nederland gebruiken dezelfde simpele buitenboordmotor. Zo’n motor kost veel brandstof en maakt ongelofelijk veel lawaai. Daarom wordt het steeds gebruikelijker een Inboard Motor in je boot te laten installeren. Producenten zoals Lynch Marine brengen tegenwoordig innovatieve electromotoren uit waarmee je sneller, stiller en ecologischer het water op kan. Twijfel jij om een boot aan te schaffen of om je oude boot eens goed te laten onderhouden? Dan is een binnenboordmotor iets voor jou. Maar wat is een Inboard motor nu precies?

De binnenboordmotor onder de loep

De Inboard motor, ook bekend als sterndrive, komt in verschillende varianten. De meeste familieboten zijn voorzien van een inboard/outboard motor. Zo’n I/O motor wordt niet gezien als puur binnenboord omdat de propellers een klein beetje uitsteken aan de achterkant van de boot. Dit soort motoren hebben de stilte en finesse van een binnenboordmotor en geven veel flexibiliteit bij het sturen. Ze kunnen zelfs worden opgetild bij ondiep vaarwater. De zogenaamde true inboard motor wordt voornamelijk gebruikt bij het waterskiën. Deze gespecialiseerde motor wordt in het midden van de boot bevestigd en offert het stuurvermogen van de boot op om zo haar kielzog te minimaliseren. Hier zijn de voordelen van een I/O motor nog één keer op een rijtje gezet.

Zes redenen om een inboard motor te gebruiken

Ten eerste vaart een boot met een inboard motor zo intuïtief als een auto. Bovendien kan je door de stille motor veel beter de natuur bezichtigen zonder deze te verstoren. Een boot met binnenboordmotor spaart ook geld uit omdat zij minder brandstof verbruikt. Een inboard motor gaat ook veel langer mee dan een buitenboordmotor. Dit is niet alleen duurzaam voor het milieu, het maakt ook een wereld van verschil mits je de boot ooit zou willen doorverkopen. Tot slot is een binnenboordmotor gewoon mooier. Doordat de motor niet zichtbaar is hou je een sierlijke, gestroomlijnde vorm. Zo kun je in stilte genieten van alle schoonheid die de wateren van de Lage Landen te bieden hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *